Ο Μάιος έφτασε στο τέλος του και μαζί κι εμείς με τις επισκέψεις μας στις βυζαντινές εκκλησίες. Θα ’ταν αρχές του μήνα, λίγο μετά την Πρωτομαγιά, όταν ξεκινήσαμε για τα Παλατίτσια οι Ε1 και Ε2 τάξεις να επισκεφτούμε πρώτο απ’ όλους το ναό του Αγίου Δημητρίου της μεταβυζαντινής περιόδου, που στέκει καμαρωτός κι ανέγγιχτος από το χρόνο σχεδόν πέντε αιώνες.

Αφού απολαύσαμε τη διαδρομή μέσα από τα χωράφια, πρώτα κολατσίσαμε κι έπειτα ξεναγηθήκαμε από την κ. Εύα Κοντογουλίδου. Ακούσαμε με προσοχή την ξενάγηση και παρατηρήσαμε όσο μπορούσαμε την εξωτερική τοιχογραφία του έφιππου Αγίου Δημητρίου.

Θαυμάσαμε κατόπιν τον εσωτερικό διάκοσμο με τις υπέροχες κλασικές τοιχογραφίες τόσο του Χριστού και της Παναγίας, των Αποστόλων καθώς και της Δευτέρας Παρουσίας στον πρόναο, ένα σημαντικό στοιχείο του ναού. Εντοπίσαμε εσωτερικά και εξωτερικά τα αρχαιολογικά ευρήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά το χτίσιμό του.
Επιστρέψαμε στο σχολείο μας γεμάτοι από καινούριες εικόνες της χριστιανικής παράδοσής μας από τα Βυζαντινά χρόνια της περιοχής.

 

   9 Μαΐου 2018 – Προγραμματισμένη επίσκεψη στους ναούς του Αγίου παταπίου – της παλιάς Μητρόπολης – καθώς και της εκκλησίας του Χριστού Βέροιας
Πρώτα επισκεφτήκαμε την παλιά Μητρόπολη της Βέροιας που χτίστηκε τον 11ο αιώνα μ.Χ. και δεσπόζει για χίλια χρόνια περίπου στην πόλη μας, αφού συντηρήθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Φεύγοντας φωτογραφηθήκαμε στον πλάτανο εξωτερικά της Μητρόπολης και κατευθυνθήκαμε προς την εκκλησία του Χριστού του 17ου αιώνα.

 

Απολαύσαμε κι εδώ τις τοιχογραφίες εσωτερικά κι εξωτερικά της εκκλησίας.

Τελικός προορισμός ο Άγιος Πατάπιος, όπου παρακολουθήσαμε και το πρόγραμμα μαζί με την κ. Πολατίδου Μαρία. Σχεδιάσαμε κι εμείς τα ψηφιδωτά μας σαν μικροί βυζαντινοί καλλιτέχνες και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Η εμπειρία μας από τις επισκέψεις αυτές θα μας μείνει αξέχαστη.

Αφήστε σχόλιο